….Pe malul râului Arges, imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial, când lumea se refacea moral, psihic, financiar, pe strazile Pitestiului si în târguri organizate cu ocazia sarbatorilor, rasuna glasul unei tinere ce îmbia trecatorii sa cumpere turta dulce, ciubuce, halvita si înghetata: Doua la leu si un leu bucata, Pomana lui Buica, care a murit de dor de tuica; La rând ca la moara, ca la fratii lui Pacala, cine ia sa nu mai moara; Mai aproape, mai aproape neamule, ia priviti la calitate; Rece tare, rece tare, sapte grade de racoare; Speciala aromata, vanilie înghetata; Marfa de export trecuta pa podu` Olt.

….Numele tinerei era Anastasia (derivat din cuvântul grecesc ce denumea învierea). Cu toate ca întreaga-i fiinta exprima bucuria vietii, dulceata tineretii si dorinta aprinsa de a le îndulci tuturor viata cu diferitele sortimente de turta dulce, halvita si ciubuce, la o privire mai atenta se putea observa ca tânara avea un defect la un picior. Cei care o cunosteau îi spuneau „schioapa” – în timpul razboiului îsi pierduse piciorul drept, înlocuit ulterior de o proteza. În ciuda defectului, Anastasia a perseverat si s-a pus „pe picioare”, învatând mestesugul turtelor, de la un albanez, pe nume Meget, care avea un chiosc în târgul Pitestilor, lânga Statuie.

….Primele turte, plamadite cu truda mâinilor, din miere, faina, scortisoara, cuisoare, aveau forme simple, dar atragatoare prin aroma pe care o raspândeau si prin culorile ornamentelor. Papusele, cocosei, portofele, tablale, rondele, rotite, toate atrageau, nu doar copiii, ce le priveau mai întâi ca pe simple jucarii, pentru ca mai apoi sa le deguste pofticiosi, ci si pe toti trecatorii. De la micul chiosc din gara Pitestiului, Anastasia a ajuns sa fie cunoscuta în tot judetul, iar apoi în toata tara. (Titesti, Boisoara, Zarnesti, Negrasi-Poiana Narciselor, Curtea de Arges, Corbi, Vulturesti, Piscani, etc.)

….Ori de câte ori se organiza vreun târg sau bâlci prin vreun colt al tarii, Anastasia îsi pregatea marfa, proaspata si apetisanta, si pornea cu un camion tras de cai, iar mai târziu, cu un IMS.
….Mestesugul i-a fost preluat de fiica, nepoti, stranepoti, aflându-ne la a patra generatie de mestesugari în arta turtelor dulci.


Ne puteti contacta pentru comenzi!
Suntem deschisi oricarei colaborari!


La „cuptorul magic” din comuna Bascov, nr. 121, jud. Arges, România;
tel.:0768 10 10 21
www.turta-dulce.ro; comenzi@turta-dulce.ro

previous arrow
next arrow
Slider